Cucumber Apps
  • HOME
  • OVER ONS
  • VISIE
  • REALISATIES
  • CONTACT
  • BLOG

NIEUWS & BLOG

Verneem op deze pagina wat er binnen onze sector
​speelt en blijf mee met alle laatste nieuwtjes!

Een mobiele applicatie, uw ultiem marketing middel

5/15/2017

0 Reacties

 
Foto

​Je komt ze steeds vaker tegen; MARKETING APPS. Dit zijn mobiele applicaties die speciaal zijn ontwikkeld om een product of merk eens goed in de schijnwerpers te zetten. Dit gebeurt op verschillende manieren. Zo heeft het logo van je app een speciaal plekje in één van de meest persoonlijke objecten die iemand heeft: zijn of haar smartphone. Telkens als de smartphone gebruiker op de telefoon zit, zien ze je logo voorbij komen, dit kan gebruikers onbewust beïnvloeden en is dus een sterk marketing middel.

Hoe zorg je dat je app opvalt?
Om te zorgen dat jouw marketing app veel downloads krijgt, moet je wel zorgen dat je app gevonden wordt in de App store. Dit hangt af van verschillende factoren. Maar natuurlijk zijn er tips om je hiermee te helpen. Om te zorgen dat jouw app goed gevonden wordt is het belangrijk om een goede omschrijving te hebben, waarin je uitlegt wat je app allemaal kan. Maar ook de screenshots zijn niet weg te denken. Deze zijn voor veel mensen belangrijk, net zoals de recensies die andere gebruikers hebben geschreven over je app. Mensen die twijfelen om een app te downloaden, kijken vaak eerst even naar de recensies zodra deze positief zijn is de kans groot dat de twijfelende smartphone gebruiker over de streep wordt getrokken! 

Welke functionaliteiten & content?
Een marketing app wordt natuurlijk niet alleen gedownload voor het logo. Er moet ook interessante content in staan. Denk bijvoorbeeld aan mooie foto’s en korte filmpjes van jouw producten, waarin je laat zien hoe goed jouw product of merk is en werkt. Omdat een app erg veel mensen kan bereiken, is dit een prima oplossing voor veel bedrijven om misschien wel meer leads te genereren. Bij Cucumber Apps kan je er ook voor kiezen een marketing app te laten maken, zo positioneer je je onderneming sterk in de markt.
​

Wil je een marketing app laten maken? Neem dan vrijblijvend contact op met Cucumber Apps!
0 Reacties

Hoe belangrijk is de beoordeling van je app?

3/8/2017

0 Reacties

 
App promoten in App Store

Je wilt natuurlijk dat je nieuwe app zo hoog mogelijk wordt beoordeeld in de App Store. Een hoge beoordeling is een belangrijke reden voor gebruikers om juist voor jouw app te kiezen, en niet die van de concurrentie. Met een goede beoordeling kom je hoger in de ranglijst van de App Store te staan en ben je zichtbaarder voor het publiek. Redenen genoeg dus om hier veel energie in te steken!

Met 1 waardering van 5 sterren kom je uiteraard niet boven aan de ranglijst. Het aantal waarderingen telt ook zwaar mee.

Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk gebruikers je app te laten beoordelen om een goede positie te verkrijgen en ook te behouden in de ranglijst.

Hoe kan je dit bereiken? Cucumber Apps geeft je graag enkele tips:

* Vermeld je app in de e-mails die je stuurt (in bijvoorbeeld de handtekening)
* Op je Facebook pagina/ Twitter account
* In een nieuwsbrief over de beoordeling van je app
* Stop een pop-up in je app waarin je de gebruikers vraagt een beoordeling te geven. 

Het is zeer belangrijk dat de beoordelingen ook echt gegeven worden door gebruikers. Valse waarderingen worden niet aanvaard en kunnen er zelfs voor zorgen dat de app uit de store wordt verwijderd. Dat wil je natuurlijk voorkomen. 

Negatieve beoordelingen wil je natuurlijk niet. Dit kan je (deels) voorkomen door je gebruikers de mogelijkheid te geven rechtstreeks feedback te geven aan jou als aanbieder van de app, bijvoorbeeld met een contactformulier op je website. 

Heb je toch een negatieve beoordeling gekregen? Vraag de gebruiker dan wat er beter kan. Pas je app aan en publiceer hem opnieuw. Je kan de gebruiker dan vragen zijn beoordeling te herzien als hij tevreden is over de aanpassing. 

Zo zet je negatieve feedback om in iets positiefs. Je app wordt zo verbeterd en de beoordeling gaat omhoog. 

Contacteer Cucumber Apps voor een app op jouw maat!


CONTACTEER ONS
0 Reacties

Hoe kan je een app best promoten?

2/8/2017

0 Reacties

 
Foto
Promotie
Wanneer je een app laat ontwikkelen dan wil je natuurlijk dat deze door zoveel mogelijk mensen gebruikt wordt. Het enige probleem hierbij is dat je niet de enige bent. Honderdduizenden apps strijden om de aandacht van gebruikers.
Je zult je app dus op de één of andere manier moeten promoten maar hoe doe je dat? In principe gaat dit gewoon via marketing technieken zoals je bij ieder ander product of dienst zou gebruiken. Een goede naam en keywords zijn belangrijk om snel gevonden te worden in de appstores. Het is vanzelfsprekend dat een gratis app eerder gedownload zal worden dan een betalende app. Ook het logo van je app is zeer belangrijk! Het logo moet mensen aanspreken. Wanneer je met deze basispunten in orde bent, ben je er uiteraard nog niet. Je moet bekendheid zien te creëren. Social media is hiervoor het middel bij uitstek omdat mensen hier allerlei zaken met elkaar delen.

De rol van sociale media
Maak het dus makkelijk om jouw nieuwe app te delen. Je kunt bijvoorbeeld Facebook en Twitter in de app integreren. Ook promotie via blogs en directories is een aanrader. Heb je geluk dan ontvang je ook nog eens gratis publiciteit in kranten of magazines. Je kan ook nog altijd samenwerken met andere merken of apps.

Betaald adverteren
Tot slot is er nog promotie via betaald adverteren. Reclame via online advertenties ligt voor de hand. Volgens bronnen is dinsdag de beste dag om een app te releasen want dan zijn de meeste mensen online.
Contacteer ons
0 Reacties

Van ideeën naar een leuk ontwerp: het design van een app

1/24/2017

1 Reactie

 
Wanneer een klant akkoord gaat met het geleverde voorstel, wordt het stokje doorgegeven aan het enthousiaste design team dat staat te wachten om aan de slag te gaan met jou idee! Maar hoe verloopt zo'n design proces nu eigenlijk?
Product Refinement meeting

Ons sales team geeft de aftrap tijdens een kick-off meeting met het hele team. De opdracht, achtergrond, wensen van de klant, tijd & budget worden besproken en iedereen vuurt zijn eigen vragen af. Wanneer de kick-off voorbij is komt het team bij elkaar om een brainstormsessie te beginnen.

Van begin tot eind worden alle ideeën uitgeschreven op een groot bord. Tegen welke issue kunnen we aanlopen? Passen onze ideeën wel binnen het budget van onze klant? Na de brainstormsessie worden en wireframes gemaakt en kunnen we de appflow overzichtelijk bekijken. 

Visual Positioning

Na de meeting start de leider van het designproject aan het functioneel ontwerp waarin alle functionele specificaties worden uitgewerkt. Tevens wordt er door de ontwikkelaars een technisch ontwerp gerealiseerd waarin de technische specificaties komen te staan. 

Aan de hand van Product Refinement meeting gaat de designer aan de slag met het maken van een moodboard. Hier worden dan bepaald welke kleuren de app gaat krijgen, welke stijl we gaan toepassen, ... Zodra dit allemaal duidelijk is, gaan we met het moodboard naar de klant. 

Mockups

Zodra het moodboard is goedgekeurd door onze klant, starten we aan de eerste mockups. We starten met 3 schermen waarin verschillende functionaliteiten worden getoond. Denk bijvoorbeeld aan een Landing page, een scherm waarin video's moeten getoond worden, een scherm met grafieken, ... Dit is uiteraard volledig afhankelijk van het doel van de app. 

Verder bekijken we ook nog in welke maten onze designs mogelijk zijn met de ontwikkeling, want hier moet natuurlijk ook een goede afstemming plaatsvinden. Zijn de bedachte animaties technisch wel haalbaar? Hiervoor plannen we een vooruitgangsmeeting in per project. 
Zodra iedereen achter het ontwerp staat delen we het met de klant, een spannend moment!

We wachten op feedback.. Yes. Een GO! Het team kan verder met het uitwerken van de details van het ontwerp. Zodra het volledig uitgewerkt is, zetten we samen nog de puntjes op de 'i'.

Final design

Een spannend moment voor de klant, want hoe zal zijn app er uit komen te zien? 
Alle schermen worden samengevoegd met het nodige device in Photoshop, hierdoor lijkt de app al net echt!

Handig van deze experience-modus is dat de klant de mogelijkheid heeft om feedback te plaatsen bij de schermen, die wij vervolgens weer kunnen verwerken. De klant heeft dan ook twee feedback rondes waarin wij hun (eventuele) feedback verwerken tot een mooi eindresultaat welke gepresenteerd wordt op kantoor!

Na het design zullen wij verder gaan met de volgende stap. Benieuwd welke dat is? Blijf onze blog volgen!

Benieuwd wat Cucumber Apps voor jouw bedrijf kan betekenen bij het ontwikkelen van een app? 
Contacteer ons hier!
1 Reactie

Native, Hybride of een webapplicatie?

1/11/2017

1 Reactie

 
Je overweegt om voor uw onderneming een app te laten ontwikkelen. De grote vraag is nu: welke techniek zal het beste passen bij jullie onderneming? De keuze uit native, hybride of webapp is een lastige, omdat zij elk zo hun voor- en nadelen hebben. Cucumber Apps zet deze voor- en nadelen op een rijtje en helpt je op weg in het maken van de gepaste keuze.
Je overweegt om voor uw onderneming een app te laten ontwikkelen. De grote vraag is nu: welke techniek zal het beste passen bij jullie onderneming? De keuze uit native, hybride of webapp is een lastige, omdat zij elk zo hun voor- en nadelen hebben. Cucumber Apps zet deze voor- en nadelen op een rijtje
Native, Hybride of een webapplicatie?
Native app

Een native app is een applicatie die speciaal ontwikkeld wordt voor één specifiek platform. Dit komt doordat elk platform zijn eigen ontwikkeltools en ontwikkeltaal heeft. Omdat Android en iOS samen goed zijn voor 97% van de consumentenmarkt met een smartphone, doe je er goed aan om de app in ieder geval voor deze twee platformen te laten maken. 

Het grote voordeel van een native app laten ontwikkelen is dat ze een goede performance hebben en automatisch worden bijgewerkt. Ook als het besturingssysteem van het desbetreffende platform een update krijgt. Voor de eindgebruiker is een app die goed werkt natuurlijk van essentieel belang, anders zullen zij snel stoppen met het gebruiken van de app. Native apps hebben qua gebruikservaring dus het beste resultaat. Zij kunnen offline gebruikt worden en hebben een hogere snelheid op het device van de gebruiker. En had ik al verteld dat je vrij gemakkelijk inzicht kunt krijgen in gebruik(er)sgegevens? Hiermee kun je jouw business verder uitbreiden.

Maar wat zijn dan de nadelen aan het ontwikkelen van een native app? Het grootste nadeel is het kostenplaatje. Omdat je de app (waarschijnlijk) voor in ieder geval twee platformen laat ontwikkelen, betaal je dus ook aanzienlijk meer in vergelijking met hybride- of webapps. Daarnaast heb je nog te maken met goedkeuring van de appstores, hierover later meer. 

Hybride app

Een hybride app combineert de native app en de webapp, waardoor je gecombineerde mogelijkheden krijgt. Een hybride app heeft de flexibiliteit van een webapp en de mogelijkheid van plaatsing in de appstore. Dit laatste komt doordat een hybride app in de basis gebouwd wordt als een native app. Ook heb je de mogelijkheid om kleine aanpassingen uit te voeren zonder dat deze speciaal door de appstore goedgekeurd moeten worden. 
Nadelen van een hybride app laten ontwikkelen zijn dat deze mogelijk afgewezen wordt door de stores, omdat deze wellicht niet wordt gezien als echte app. Ook moeten er bij de hybride app twee omgevingen worden onderhouden, wat op den duur wat meer kosten met zich mee kan brengen.


Web app

De webapp is een app die geopend wordt via een internetbrowser. Als je de app dan ook nog responsive maakt, kan deze onafhankelijk van het apparaat van de gebruiker openen. De webapp converteert de nadelen van de native app naar voordelen. Zo heb je niet te maken met het gebruik van de appstores, kan een webapp in één keer voor alle platformen, devices en browsers worden gemaakt en hoeven updates niet apart gedownload te worden. Hierdoor liggen de kosten van het laten maken van een webapp aanzienlijk lager.
Maar ook het laten ontwikkelen van een webapp brengt nadelen met zich mee. Zo kun je, in tegenstelling tot een native app,  geen gebruik maken van alle functionaliteiten van een smartphone of tablet. Ook zal de gebruiker altijd Internet tot zijn beschikking moeten hebben, waardoor je potentiële gebruikers misschien wel misloopt. Daarnaast mis je de kans op brand awareness, omdat de app niet in de appstores te downloaden is. Tot slot zijn er enkele technische beperkingen, omdat alles in HTML ontwikkeld moet worden.


App Stores

​De twee bekendste appstores zijn die van Android (Google Play Store) en die van Apple (Apple App Store). Je kunt via deze appstores dus zowel native als hybride apps downloaden. Het aanbieden via de Google Play Store is over het algemeen vrij eenvoudig, voor de Apple App Store moet je wat meer moeite doen. Je moet een accurate omschrijving van de applicatie aanleveren inclusief beeldmateriaal. Houd er rekening mee dat het verwerken hiervan soms meer dan een week kan duren. Maar als de consument dan eenmaal jouw app uit de appstore kan downloaden zal jouw onderneming altijd bij de hand zijn voor haar gebruikers.

​Ben je er nog niet helemaal uit en wil je meer informatie? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek en onze ervaren visie op het idee voor je onderneming.


​
Bron: Bluedesk Groep
1 Reactie

Mobile marketing in 2017

12/13/2016

1 Reactie

 
Mobile marketing 2017
De afgelopen jaren was de opkomst van die nieuwe schermen even wennen voor adverteerders, merken, bureaus en advertentiesystemen, maar inmiddels kunnen we wel veilig stellen dat mobile binnen de marketing volwassen is geworden. Toch gebeurt er een hoop. De groep mobile-only gebruikers groeit en het second screen is steeds vaker het enige screen. Lineaire televisie is in verval terwijl online video flink groeit. En de smartphone is onze centrale interface tot de fysieke wereld om ons heen. Daarom hier de belangrijkste 6 trends in mobile marketing.
Van Multiscreen naar Mobile only
Een aantal jaren geleden werden bezit en gebruik van smartphones en tablets uitgedrukt als percentage van het bezit en gebruik van desktops en laptops. Inmiddels heeft bijna iedereen tenminste een smartphone en vaak ook (toegang tot) een tablet. Met name onder jongeren ontstaat nu een groep die bijna geheel mobile only is. Die groep zit zelden tot nooit achter een computer en consumeert het internet uitsluitend via smartphones en soms tablets. De aankomende jaren zal die ontwikkeling doorzetten en zich ook verplaatsen naar twintigers en dertigers. De computer begint een ding voor tijdens kantoortijd te worden. Buiten werktijd zullen smartphones en tablets de dienst uitmaken.
Second screen wordt first screen
Televisie kijken met een smartphone of tablet op schoot. De afgelopen jaren zagen we de opkomst van de second screen en deze trend zet voort. Het second screen wordt in steeds meer gevallen first screen. Daarbij gebruiken we onze smartphone niet meer om het programma op de televisie te bespreken via een sociaal netwerk of om in de app van The Voice extra informatie te zien bij het nieuwste zangtalent op de beeldbuis. We gebruiken de smartphone zelf om ‘televisie’ te kijken en de tv zelf staat op dat moment uit of wordt door een ander gezinslid gebruikt. Deze ontwikkeling komt natuurlijk door de digitalisering van ons tv-aanbod en nieuwe aanbieders als Netflix, Stievie, ...
Groei van video, met name op mobiel
Parallel aan de verdere groei van het gebruik van mobiele apparaten en de verschuiving van advertentiebudget naar mobiel zijn ook een aantal andere ontwikkelingen bezig. De sociale netwerken zetten steeds meer in op video en laten daar voor adverteerders vaak goede resultaten zien. ​

Om een merk te bouwen moeten merken dus op zoek naar alternatieven. Rich media binnen display-advertising staat onder druk, deels door de opkomst van adblockers op mobiel. Brandingbudget dat nu nog vaak op tv wordt uitgegeven zal daarom de aankomende jaren gaan verschuiven richting online video. Een groot deel daarvan zal mobiel te zien zijn via onder andere YouTube en Facebook.

Apps en het mobiele web bewegen steeds meer naar elkaar toe
In 2014 was de vraag ‘mobiele site of app?’ op elk congres en in elke boardroom te horen. De ‘of’ in die vraag was altijd al onterecht, omdat elk merk sowieso een goede mobiele ervaring moet bieden en de app daar een toevoeging op kan zijn afhankelijk van de branche waarin een organisatie zich bevindt. Maar inmiddels zien we het mobiele web en apps steeds meer naar elkaar toe groeien waardoor een deel van de nadelen van beide wegvallen en het onderscheid steeds lastiger te zien is.
De smartphone als interface tot de fysieke wereld
De smartphone begint steeds meer de interface te worden waarmee we allerlei andere apparaten bedienen of aansturen en waarmee we connectie maken met de fysieke wereld om ons heen. Wearables zijn misschien wel het meest gehypete stukje techniek van 2014 en 2015. Maar wie beter kijkt ziet dat ze meestal niet veel meer zijn dan een sensor die je met je smartphone kunt bedienen of raadplegen.
​

Daarnaast gebruiken we onze telefoons om muziek af te spelen op de audio-installatie in huis of de auto en gebruiken we hem als afstandsbediening voor onze televisies. Gaan we de stad in, dan gebruiken we voice- of tekstsearch op onze mobieltjes om de weg naar de juiste winkel te vinden. In die winkels beginnen al meer mensen contactloos te betalen met de NFC-chip in hun smartphone. De smartphone is nu al nauwelijks meer een telefoon, maar vooral een persoonlijke digitale assistent om alle andere dingen om ons heen mee te bedienen of te raadplegen. De belfunctie is bijzaak geworden.
Alle campagnes multiscreen
Ook aan adverteerders- en bureauzijde is ‘mobile’ aan het veranderen. Twee jaar geleden draaiden de meeste adverteerders nog een mobiele campagne naast hun reguliere campagne. De systemen, metingen, advertentieformaten en doelstellingen waren gescheiden en de budgetten voor mobiel vaak bepekt. Nu zien we veel adverteerders campagnes standaard multiscreen opzetten. Daarbij helpt het enorm dat veel advertentieplatformen inmiddels geïntegreerd zijn en HTML5 eindelijk flash van het internet heeft verdreven.
​

Aan de meetkant liggen nog veel uitdagingen, al is het meten van crossdevice gedrag minder moeilijk dan een paar jaar geleden. De aankomende jaren zal dit verder ontwikkelen en gaan adverteerders standaard alle campagnes ontwikkelen voor alle schermen en formaten, zodat de boodschap consistent is op alle screens.
PROFESSIONELE HULP NODIG MET UW MOBIELE STRATEGIE?
Cucumber Apps is gespecialiseerd in het ontwikkelen van professionele mobiele applicaties met oog op de toekomst. Wat ons onderscheid van anderen is dat wij meedenken met u! Een app hebben is namelijk niet genoeg, je moet er ook resultaten uit halen. Wij kunnen je hiermee helpen, contacteer ons voor een GRATIS vrijblijvend gesprek met één van onze experts.
IK WIL EEN VRIJBLIJVEND GESPREK
1 Reactie

De helft van alle KMO's hebben een mobiele app tegen 2017

11/29/2016

0 Reacties

 
Ondanks de mobiele revolutie al een tijdje aan de gang is, beseffen KMO's eindelijk de waarde en het potentieel van mobiele applicaties. Ze genereren namelijk meer klanten en verhogen de sales.

Een onderzoek van het B2B Research bedrijf "Clutch" toont aan dat bijna de helft van alle KMO's een mobiele applicatie zal hebben tegen 2017. 3 jaar geleden kwam het niet op in de gedachten van de KMO's om een mobiele applicatie te laten ontwikkelen omdat maar (ongeveer) 10 procent van het totale verkeer via mobile devices kwam. Nu is dat gestegen naar maar lieft 70 procent!! Een mobielvriendelijke aanpak door middel van een mobiel vriendelijke applicatie of een mobielvriendelijke website voor je bedrijf is dus écht essentieel.

Het onderzoek van Clutch toont aan dat de meerderheid van de KMO's apps laten ontwikkelen om de sales te verhogen, om een betere beleving te creëren en im competitief te blijven.
mobiele app
Het onderzoek toont ook aan dat de functionaliteiten qua loyaliteit van de klanten als meest waardevol wordt beschouwd aan een app. Social networking en push notifications vullen de top 3 aan.
functionaliteiten mobiele app
EEN MOBIELE APPLICATIE VOOR UW KMO? 
Het is niet de vraag OF u een mobiele applicatie of een mobielvriendelijke website moet bezitten als KMO. De vraag is WELKE FUNCTIONALITEITEN deze moet bevatten. 

Cucumber Apps werkt voor u een mobiele strategie uit, die gegarandeerd meer klanten, meer conversie en meer beleving zal bijbrengen voor uw KMO.
Contacteer ons
0 Reacties

Een app of een mobiele website?

11/15/2016

0 Reacties

 
Moeten we nu kiezen voor een app of een mobiele website? Een manier om naar die keuze te kijken is door de lens van technologie: wat zijn de mogelijkheden en beperkingen van beide keuzes. Maar zoals steeds herhaald: technologie op zich is niet zo interessant - wat de gebruiker er mee doet is waar het om draait.

Er is geen twijfel over dat het gebruik van mobiel elke maand stijgende is. Maar van die mobiele tijd wordt 89% gespendeerd aan apps, en slechts 11% aan het mobiele web. Dit zou een indicatie kunnen zijn dat we beter kiezen voor een app.

Meer dan driekwart van de apps-tijd wordt gespendeerd aan slechts 3 top applicaties. Jazeker, we spenderen véél mobiele tijd in apps - maar slechts in een zeer beperkte set.
Je moet al van goeden huize zijn om deze top-3 te doorbreken. En waar we een paar jaar geleden nog bijna elke dag bereid waren om een nieuwe app te installeren en uit te proberen, is dat op dit moment veel moeilijker. 'The battle for the first screen' van de smartphone is in volle gang. Het tweede scherm van je gsm is bijna even dood als de tweede pagina van de Google zoekresultaten...

Het engagement van gebruikers (time spent) is het grootste in apps, maar het mobiele web bereikt véél meer mensen en blijft nog steeds sneller groeien.


Hoe te kiezen
Het antwoord ligt, zoals steeds, niet in het bestuderen van de technologie, maar in het gedrag van de eindgebruiker. 
Laten we de digital customer journey hier als leiddraad gebruiken:
mobiele website of app
In dit vereenvoudigde schema kunnen we de verschillende aspecten van het mobiele ecosysteem een plaats geven. 
  • Awareness: gebruik hiervoor het brede internet; wees aanwezig in Google, Facebook, Twitter... Probeer met content in de bovenvermeldde top-3 apps bezoekers te leiden uit die apps naar jouw mobiele web-aanwezigheid.
  • Consideration & Research: de gebruiker zit nog in de evaluatie-fase. Je kan geen al te groot engagement van hem verwachten - en dus zeker niet zoiets intiems als het installeren van een app. Gebruik hier het mobiele web.
  • Use & Share: dit draait over gebruik en engagement. Hier kan je, voor de meer beperkte set van overtuigden, apps gaan gebruiken om een significante plaats in het leven van je gebruiker/klant te veroveren.
Plaats voor beide
Je ziet, plaats voor beide - apps én web. Zorg dat je eerst goed weet waar voor jou de grootste bottleneck zit: moeten we nog mensen bereiken, of gaat het over ons bestaande publiek meer engageren?
​

Zonder een bereikt publiek heeft het geen zin om te werken op engagement. Maar zonder engagement geen binding met de klant en dus geen inkomsten.

​Cucumber Apps helpt je met de ontwikkeling van jouw mobiele website of app. Onze experts komen graag bij je langs voor een vrijblijvend gesprek met GRATIS advies!
IK WIL EEN VRIJBLIJVEND GESPREK
0 Reacties

Cucumber Apps presenteert: "Gymna PRO" & "Gymna CONNECT"

11/2/2016

0 Reacties

 
Op vraag van Gymna Uniphy heeft Cucumber Apps 2 mobiele applicaties ontwikkeld. Deze 2 mobiele applicaties zorgen dat kinesitherapeut en patient mobiel verenigd worden. Via een praktijk-unieke code kunnen patiënten worden toegevoegd aan een patiëntenlijst waardoor de kinesitherapeut trainingsschema’s per patiënt kan aanmaken en in grafieken de beleving/volbrenging van het trainingsschema van de patiënt kan volgen.
 
De patiënt kan alle oefeningen bekijken in de Gymna Connect app die de therapeut heeft toegevoegd in het trainingsschema en wanneer hij deze voltooid heeft kan hij feedback geven en een opmerking geven. De feedback wordt automatisch doorgestuurd naar de therapeut dewelke in de Gymna PRO app in grafieken de voortgang van de patiënt kan volgen. De opmerking van de patiënt wordt automatisch opgeslagen zodat hij bij een volgend bezoek  aan de therapeut beschikt over alle opmerkingen van zijn oefeningen.
 
Zijn er patiënten in de praktijk aanwezig, dan kan de therapeut in de Gymna PRO app deze patiënten toevoegen aan de actieve patiëntenlijst en timers instellen om hen oefeningen te laten uitvoeren. Zelfs een timer instellen voor een groepssessie is mogelijk!
Foto
Foto
Ook voor uw bedrijf is een mobiele applicatie gegarandeerd een meerwaarde. Het is zelfs een must-have in deze technologische tijd. Mobiel gebruik is de laatste jaren explosief toegenomen. Het is zelfs zo dat desktop gebruik minder populair is geworden dan mobiel gebruik. Als bedrijf kan je gewoon niet meer zonder een mobiele strategie.
​
Foto
​Cucumber Apps werkt voor uw bedrijf een volledige mobiele strategie uit. Contacteer ons vrijblijvend en onze experts maken graag tijd voor u vrij!
Neem contact met ons op
0 Reacties

Business apps: Native or Hybrid?

10/21/2016

0 Reacties

 
Native or Hybrid
Perhaps the most important decision a company must make before entering the world of mobile app development regards the approach they wish to take when building a mobile app. Do you want to astound and entice your users by building an entirely native application that integrates into the platform of their choice (Android or iOS)? Or are you more interested in taking a Minimum Viable Product approach and quickly developing a hybrid application which can be released across platforms? Though potentially easier to build and maintain, this second strategy is likely to result in a less than ideal user experience with sub-par performance.
​
A quick overview
  • A native app is a smartphone application developed specifically for a mobile operating system.
  • Hybrid applications are, at core, websites packaged into a native wrapper.
 
Advantages NATIVE:
  • Uses UI of OS
  • Access to device hardware/software
  • Better user experience
  • Best security
  • Best performance
  • Offline mode
 
Advantages HYBRID:
  • One code base, multiple platforms
  • Access to device hardware/software through plugins
  • Cheaper
 
What to choose?
If a company can wait six months or more before the app is launched, a native approach makes the most sense. Native applications have the best performance, highest security, and best user experience.
 
However, if the desired time to market is less than six months, then hybrid could be a better alternative because the app can be built in one source code, can be released across platforms, and development time and effort is considerably less as compared to that of native applications.
 
Overall, the performance of the app as well as the user experience vary significantly based on the development framework chosen, with the native app approach being the uncontested winner in both cases.
 
A native app is faster and more reliable by its very design. As users navigate a native mobile app, the contents, structure, and visual elements are already on their phone, available for instant loading, and thereby providing a seamless experience.
 
In contrast, a hybrid app has only a wrapper that is downloaded to the user’s phone (which may or may not contain all the navigational elements) with most of the data being loaded from the server. In this case, there are two key issues that may have an impact on the overall performance of the app: the number of server requests (i.e., how many people are making calls to the same server at the same time), and the load balance requests (are the requests coming from mobile devices pinging the same servers as desktop/laptop clients, or do they have designated servers).
 
With a hybrid application, unless a company adds a completely new feature that dramatically changes the user experience, the user doesn’t need to update the app in the app store. If the update in question is on a page that is loaded from the server, as the user navigates through your app they will instantly see the update. It’s that simple.
 
In contrast, for native applications the user needs to update the app to see the changes. For most users who set up auto-updates when their phones are on wi-fi this is acceptable, but it doesn’t work for everyone. Nobody wants to exasperate their user by having him/her update the app every month or so. It attracts unnecessary negative attention to the app which could cause the user to simply uninstall it.
 
Conclusion
There are clear and distinct advantages and disadvantages for both hybrid and native approaches, and that is why this discussion is still relevant. Speed to market, one source code, cross-compatible web technologies, easy updates, availability of resources, and lower (initial!) budget costs make hybrid applications very appealing. In the long run, the biggest detraction of hybrid apps is that a company will likely spend more time fixing and tweaking the app because of user complaints about UI elements or performance driven issues.
​
Additionally, native apps have the added advantage of functions that are specific to the OS on which the app is built (e.g., camera, GPS, address book, etcetera). Furthermore, a native approach offers the best in class security for a mobile application, the best performance, a highly responsive user interface, and access to all native APIs. In other words, the original investment may be higher but a company will save time and money in the long run while offering a great user experience and an industry standard app performance.
 
Each approach has its pros and cons but at the end of the day a native approach will have the biggest benefits for a company’s bottom line.
0 Reacties
<<Vorige
Voorwaarts>>

    Categorieën

    Alles
    Allerlei
    Bedrijfsapplicatie
    Cucumber Apps
    Google
    Marketing App
    Mobiele Applicatie Ontwikkelen
    Mobiele Trends
    Nieuws Over Apps

Neem contact op

Adres

Cucumber Apps
Grotweg 9
2440  Geel
Tel : +32 14 84 22 49
Skype : cucumberapps

Wat onze klanten zeggen

Mazars feedback : "We hadden dringend nood aan een mobiele applicatie die zowel onszelf als onze klanten een meerwaarde biedt !  Cucumber Apps heeft hier een enorm belangrijke rol in gespeeld"

Locatie

Copyright 2016 © Cucumber Apps
  • HOME
  • OVER ONS
  • VISIE
  • REALISATIES
  • CONTACT
  • BLOG